Балансирана диета

Искате да се отървете от излишните килограми или просто да влезете във форма? Отвсякъде Ви заливат всевъзможни диети и се чудите коя е най-подходящата за Вас - ниско- въглехидратна или високо-протеинова?

Отговорът е – балансирана диета, изготвена точно за Вас  в зависимост от Вашите индивидуални особености - тегло, възраст, професия, двигателна активност, хранителни навици и предпочитания.

Диетата не е синоним на ограничение или гладуване, диетата е хранителен режим, съответстващ на определени специфични изисквания или конкретен здравословен проблем. 

За да поддържа своите основни жизнени функции(т.н.основна обмяна),както и физическата, умствената и емоционална активност с различна степен на интензивност, организмът изразходва енергия. Тя се доставя от разграждането на   основните  хранителни вещества - белтъци, мазнини и въглехидрати. Енергията, която се отделя, е определена отдавна: при човек на смесена диета (който приема растителна и животинска храна), енергията, която се отделя  при окислението на 1гр. белтъци и въглехидрати е 4,4 ккал(16,7кДж), а от 1гр. мазнини съответно 9ккал(37,7кДж). В известна степен трите основни хранителни вещества могат да се заменят взаимно в количества, изравнени по енергийна стойност - така например от 1гр. мазнини се получава същата енергия, колкото и от 2,25гр. въглехидрати или белтъци.Това означава, че при интензивно физическо натоварване на голяма надморска височина, т. е при ниско кислородно съдържание, ние можем да задоволим енергийните си потребности с диета с увеличен внос на въглехидрати за сметка на потреблението на мазнини. Обратно – в условия на студен или полярен климат бихме могли да увеличим мазнините за сметка на въглехидратите. Трябва да се отбележи обаче, че е възможна замяната на мазнините или глюкоза с белтъци, но обратният вариант не е за препоръчване, поради опасност от обременяване на организма с амоняк - краен  продукт  от разграждането на аминокиселините. Освен това, за да се избегне повишена кетогенеза при разграждането на мастни киселини, е необходимо присъствието на известно количество въглехидрати.

Принципът на взаимозаменяемост на основните хранителни вещества  важи само за покриване на енергийните нужди на организма. За  някои специфични нужди - обменни  метаболитни процеси, както и за замяна на износени клетъчни структури и  синтез на нови .

Така че внимавайте с диети, които Ви препоръчват прием предимно на белтъци! За правилното функциониране на организма е задължително присъствието в оптимални количества белтъци, мазнини и въглехидрати. Освен тях необходими са, разбира се, витамини, минерали и микроелементи.

След нахранване се наблюдава увеличаване на кислородната консумация, а също така количеството окислени вещества и количеството топлина. При прием  на белтъци, мазнини и въглехидрати – съответно с 30%, 6% и 4% или средно с 6,5%. Това означава: при всяко хранене освен че се снабдява с енергия, нашият организъм изразходва енергия - от една страна за процеса на храносмилане и усвояване на хранителните вещества, от друга -  в организма настъпва рязка интензификация на процесите на синтеза .

Когато спазвате диета, не забравяйте да  се храните на често и по малко, така Вие задвижвате процесите на обмяна и изразходвате  енергия!


 
Цена:
  • Преглед и консултация + изготвяне на програма + 2 кратно проследяване - 90 лв.
  • Единичен преглед и консултация + изготвяне на програма - 60 лв.
  • Вторичен преглед - 30 лв.