Бъбречно Каменна Болест - БКБ /уролитиаза, нефролитиаза/

    Това е широко разпространено заболяване, при което в пикочните пътища /чашки, легенче, уретери и пикочен мехур/ се образуват, нарастват и придвижват камъни.

Клиничните оплаквания се определят от формата, големината и местоположението на камъка.

Класическият признак на нефролитиазата е бъбречната колика. Тя настъпва, когато камъкът попадне в уретера и се придвижва по него. Най-често започва внезапно, едностранно при видимо добро здраве. Болката е силна, коликообразна, излъчва се към кръста, пъпа, пикочния мехур или половите органи. В някои случаи остава продължително време, постоянна. Често се придружава от гадене, повръщане, подуване на корема и газове. Има по-чести позиви за уриниране, по-малко количество урина и след микция остава чувство на неизпразнен  пикочен мехур. Понякога урината е видимо кървава. Болният е неспокоен, не може да си намери място. Може да има и повишена телесна температура.
Диагнозата се поставя след клиничен преглед от лекар нефролог или уролог въз основа на оплакванията на пациента, резултатите от проведените изследвания на урина и кръв, както и на ехографски преглед. При необходимост се правят и Rо изследвания. Суха снимка на БУМ, венозна урография.

Лечението се провежда на 2 етапа.
           1. Лечение на бъбречната колика, което цели:
- да намали болковите оплаквания;
- да ускори елиминацията на камъка;
- да избегне възможни усложнения.
Започва амбулаторно със перорални медикаменти, както и под формата на свещички - Аналгин, Диклофенак,  Профенид, Индометацин, Трамал. При неповлияване на оплакванията или при по дълго продължаване на симптомите е желателно болнично лечение, където медикаментите се прилагат парентерално най-често венозно. Правят се допълнителни изследвания и манипулации /поставяне на стенд в уретера за осигуряване на дренажа/. Преценка за ЕКЛТ - екстракорпурално разбиване на камъка или оперативно лечение.

2. Лечение извън пристъпа:
- въз основа на химичен анализ на камъка се препоръчва диетичен режим;
- осигуряване на диуреза повече от 2 литра за 24 часа, това важи за всички видове камъни;
- насоки за билколечение - билкови отвари /чай/, корени от брош - препарат Цистенал
- готови билкови препарати: Неоренал, НеореналSR, Уронат, Урохелп и др.
- Санаториално лечение - подходящи Хисар, Горна баня.
Честотата на заболяването е 2-3% у нас и в Европа.
Причините, водещи към камъкообразуването, са различни и включват: климатични условия, хигиенно-диетичен режим, наличие на вродени и придобити пречки по хода на пикочните пътища, водещи до задръжка на урина в бъбрека, наличие на инфекция на пикочните пътища.
 
Цена:

  • Преглед от специалист нефролог - 30 лв.
  • Ехография на коремни органи - 30 лв.