Главоболие?

Уважаеми дами и господа,


Това, което ще прочетете, не е нито научна разработка, нито статия относно тема: Главоболие. Причина да се спра на този симптом Главоболие, че това е най-често срещаната болестна клинична проява в неврологията и е невъзможно с няколко написани реда да се обясни значимостта на главоболието като важен медицински социален проблем. Основната ми идея е да Ви обърна внимание, да Ви помогна да намерите решение за този кардинален проблем 


„Боли ме главата, имаш ли нещо …?


Ако се замислите, няма човек, който да не е произнасял тези думи, да не се обръщам към тези, които излизат от ежедневната си дейност и страдат от главоболие. Ако правя тавтология на тази дума, то разберете, че това е умишлено. През дългогодишната си практика съм чувала какви  ли не реплики, на които може би ще се усмихнете, но това е самата истина:”… Тя ме боли от години, но аз не и обръщам внимание.” …Какво от това, един път се мре?” …Какво ли не взимах, нищо не помага” и т.н. Това мое наблюдение ме навежда на мисълта, хората имат малко представа, към кого да се обърнат, нямат информация до какво може да доведе едно главоболие, ако не се уточни причината за наличието му и не  се лекува.


Отговорете си на следните въпроси:


1. От кога Ви боли главата – от един месец, година или периодично, но нетърпимо на пристъпи.

2. Колко често Ви боли глава– два три пъти седмично или месечно?

3. Как Ви боли глава (пулсиращо, стягащо, разпъващо, срелкащо, като натиск) ?

4. Къде най – често Ви боли главата (тилно, слепооче, половината глава, цялата ) ?

5. Имате ли високо кръвно налягане ?

6. Имате ли хронично заболяване ?

7. Има ли в рода Ви (по права линия) личност с хронично заболяване или с инсулт?

8. Преживели ли сте или в момента сте в стресова ситуация ?

9. Има ли сте тежко черепна – мозъчна травма ?


Ако поне на три въпроса имате положителен отговор, то Ви заострям вниманието , че трябва да се обърнете към специалист невролог. Много от Вас подценяват, това страдание, защото не са наясно, че главоболието е един от първите симптоми  на много заболявания в други области на медицината и по този начин се забавя тяхното диагностициране и своевременно лечение.


Представям Ви класификацията на комитета към Международното дружество по главоболие от 1988г.

1. Мигрена .

2. Кластърно главоболие и хронична пароксизмална хемикрания.

3. Други видове главоболия, свързани със структурни увреждания.

4. Главоболие свързано с травма на главата.

5. Други видове, несвързани със структурни увреждания.

6. Главоболие свързано със съдови нарушения.

7. Главоболие свързано с несъдово интракраниално нарушение.

8. Главоболие свързано със субстанции и тяхното отнемане.

9. Главоболие , свързано с немозъчна инфекция.

10. Главоболие, свързано с метаболитни наришения.

11. Главоболие или лицева болка , свързани с увреждания на черепа, врата, очите, ушите, носа, синусите, зъбите или други черепни структури.

12. Краниални невралгии, болка от нервен ствол.


От всички болкови състояния , които засягат човека , главоболието е най-честото, то е основен симптом , а няколко различни симптома съставят  синдрома. От синдрома стигаме до основната  истинска диагноза.

Българина  се гордее с широките си познания и възможности в различни области на живота. Сам може да поправи колата „Да си оправи ел.инсталацията” , ”Да си залепи плочките на банята и т. н. , включително да се самолекува. Действително не е трудно  да вземе болкооспокояващо и временно да получи облекчение, като въобще не се замисля за причината, докато на специалиста, това е първата задача, т.е етиология. Във всички медицински  учебници представянето на дадено заболяване винаги спазва строго определен план: определение:етиология (причина ); патогенеза; (механизъм); клинична картина ;диференциална диагноза; изследвания; диагноза; лечение. По съшия план работи всеки един невролог с единствената цел да се достигне ди точна диагноза и адекватно лечение.Подчертавам адекватно лечение,което е основната цел на невролога и пациента (взаимно) т.е. добър изход от сполетелия ни проблем.


Ще споделя с Вас  и още едно мое впечатление от дългогодишната си практика. Много хора обичат да се „ровят’ в медицинската литература, едни от любопитство, други от нужда да си помагат сами, трети да си изнасят диагнозата по собствените си оплаквания и т.н. С навлизането на интернет, повече от пациентите си изясняват проблемите, четейки и  стигайки до някакви изводи за състоянието си, което в повечето случаи е грешно. Стига се до такива куриози, че пациента си самовнушава и поставя диагноза, която няма нищо общо с неговия статус. Резултата е напрежение, изнервеност, уплаха от тежкото заболяване смятам, че има решение. Ако до тук сте прочели всичко добре.

 
Цена:

Преглед и консултация при невролог - 30 лв.