Хроничен Пиелонефит / ХПН /

     
     Хроничният  пиелонефрит е бавно, прогресивно, неспецифично бактериално възпаление на бъбреците и пиелокаликсната система, завършващо със нефросклероза и хронична бъбречна недостатъчност. Хроничният пиелонефрит може да бъде изход на острия или да възникне по начало като първичен. Границата между тези 2 форми е твърде условна, тъй като са фази в развитието на един и същи процес. Характеризира се с периодично рецидивиращ ход или безсимптомно, скрито протичане. Настъпва във всяка възраст. Често началото може да бъде в ранна детска възраст. В млада възраст жените се засягат по често, в напреднала мъжете.
      Клиничната картина на хр. пиелонефрит се характеризира с голямо разнообразие в симптоматиката и клиничните форми. Това се дължи на различието в локализацията и интензивността на възпалителния процес, на разнообразието  на инфекциозните причинители и тяхната вирулентност, на наличието на други бъбречни или общи заболявания, на различното ниво на индивидуалните защитни механизми.
      Характерни са следните оплаквания:обща слабост, лесна уморяемост, главоболие най често в тилната област, по силно нощем или рано сутрин, жажда, сухота в устата, по често уриниране понякога с парене, отделяне на по големи количества урина за 24 часа, в сравнение с обичайното. Уринирането е по често и обилно нощем, в сравнение с количеството през деня. Не постоянно повишена  температура до 38 градуса, отслабване на тегло, едно или двустранна тъпа болка  или с кризисен характер в поясната област, тежест в горната част на корема и над пубиса. В анамнезата-прекарана уроинфекция в детска възраст , установени аномалии на отделителната система, наличие на захарен диабет, подагра, а при възрасни мъже-затруднение в уринирането.
    При клиничния преглед може да се установи:повишена температура в субфебрилни стойности/37,1до 37,9/ при обостряне на процеса,болки в кръста при почукване, бледост и сухота на кожата и лигавиците, пастьозност на кожата на лицето,хипотония на мускулатурата, пошено артериално налягане у млади хора - непостоянно с колеблив характер, а при по- възрастни с напреднал активен хр. пиелонефрит и високи стойности.
   От изследванията: най- характерна е уринната находка-наличие на много левкоцити и бактерии в седимента, /+/ белтък.Най често се изолира E.coli ,по- рядко други бактерии.Основен ориентир е микробното число.  Когато е по- голямо от 10 на 5- та степен ,то със сигурност бактериите са от бъбрека.
    Засега се приема за наличен хроничния пиелонефрит при: наличие на поясна болка, смущение при уриниране, левкоцити в урината, бактерии в урината, анемия, пов.температура, ускорена РУЕ, левкоцитоза. За сигурна диагноза е необходмо освен наличието на тези признаци, провеждане на ехографско изследване и рентгеново изследване при необходимост.
Според начина на протичане на Хр. пиелонефрит се различават следните форми:
     1.Хроничен често рецидивиращ пиелонефрит- най често при наличие на обструкция камък .Всеки тласък на изостряне  обхваща все нови части от бъбречния паренхим.Честите тласъци обуславят и бързата прогрезия на процеса.
     2.Латентно протичане. Липсата на клинична симптоматика създава у тези болни самочувствие на здрави хора. Поради това заболяването бива откривано късно или при изостряне на пиелонефрит, при случайно изследване на урината или много по- късно, когато настъпят проявите на хр.бъбречна недостатъчност. Така се пропуска  най благоприятното време за ранна диагностика и лечение.
Лечение на хр. пиелонефрит:
Целта е:-да се премахнат субективните оплаквания;
             -да се отстранят предразполагащите фактори;
             -да се овладее възпалителният процес в бъбреците;
             -лечение на настъпилите усложнения.
Трябва да бъде съобразено с вида на пиелонефрита, да се провежда комплексно и динамично, с оглед предотвратяване на изострянията и хронифициране.Необходимо е активното участие и съдействие от страна на пациента в процеса на диагноза и лечение на хр. пиелонефрит.
Субективните оплаквания се отстраняват чрез приложение на спазмоаналгетични  средства:Спазмалгон, Но- шпа, Бусколизин и др.”пазене на леглото”, загряване на поясната област-грейка, ел.възглавница.
Повлияването на предразполагащите  фактори се постига с: лечение на захарния диабет, подагра,аденом на простана жлеза при мъжете, лечение на артериалната хипертония, спиране на медикаменти-аналгетици, имуносупресори, корекция на електролитни нарушения.
Антибактериално лечение: За да е ефективно е необходимо до се съобрази с вида на изолирания от урината микроорганизъм и неговата чувствителност на антибактериални средства, както и с бъбречната функция, Ph на урината.Продължителността на основния лечебен курс не трябва да надхвърля 7-10 дни.Особено е значението на динамичния контрол на урокултурите по време на лечение.
Антипиретициза намаляване и нормализиране на тел. температура-прием на Аналгин, Аспирин,Парацетамол и др.
Не на последно място трябва да се спазва определен диетичен режим.Храната трябва да е течна, лесно усвоима и богата на витамини.Увеличен прием на течности- сокове, нектари, компоти, мин. вода, чайове.Подходящи са мин. води от Хисар, Горна баня, Софийска .При наличие на повишено кръвно налягане се ограничава приема на готварска сол.Забраняват се дразнещи и концентрирани храни, туршии, подправки, консерви, алкохол.При подобрение на състоянието диетата се разширява. В извънактивния период е уместно използването на т.н. „зиг заг” диета. Неколкодневни периоди на прием на  месо/киселоPh/на урината и млечно – растителна/алкално Ph / на урината.Увеличаване на диурезата чрез прием на по- големи количества течности, билкови чайове, готови билкови препарати Нео ренал, Урохелп,Уронат и др.Прием на ваксини-комбинирани срещу няколко щама. Те подпомагат организма сам да се справи с инфекцията. Уростим,Уроваксом, Солко-уровак.Санаториално лечение в Хисар, Горна баня.Физиотерапия,процедури-кал, парафин.

 
Цена:

  • Преглед при специалист нефролог - 30 лв.
  • Егорафияна бъбреци - 30 лв.