Хронична бъбречна недостатъчност /ХБН/


Хроничната  бъбречна недостатъчност представлява комплекс от симптоми, предизвикани от хроничното /с месеци и години/ прогресиращо ограничаване до необратимата загуба на основните бъбречни функции: отделителна, регулираща и ендокринна. В основата му стоят хронични промени в двата или единствен бъбрек, като резултат на диабетно заболяване, артериална хипертония с бъбречно засягане, хр.гломерулонефрит, хр. пиелонефрит, бъбречна поликистоза, генетични заболявания и др.
 Бъбреците се увреждат по различни механизми - имунни, автоимунни, директно увреждане на бъбречните стуктури, съдови аномалии.
Клиничната картина зависи от стадия на бъбречната недостатъчност.

В самото начало на установяване на ХБН или т.н. компенсиран стадий няма изразени симптоми. Наблюдават се симптомите на основното заболяване - анемия, повишено артериално налягане, отоци, /+/ белтък в урината, промени в уринния седимент. При проследяване на останалите азотни тела - увеличена урея, креатинин, намален креатининов клирънс. В следващите стадии освен оплакванията от основното заболяване се появяват и признаците на ХБН, обща отпадналост, по-лесна уморяемост и безсилие, намален апетит, по- бледа кожа.  Настъпва инверсия при уринирането, по-обилно  и често нощем, по-малко и рядко през деня /никтурия, неспокоен сън/. С напредване на ХБН се засилват и промените, свързани с ХБН - кожата е бледа, суховата със жълтеникав отенък, наблюдават се и следи от разчесване в резултат на засилващ се сърбеж. Промени в лабораторните показатели - анемичен синдром, нарушение в кръвосъсирването и склонност към кръвоизливи - подкожни , от носа, лигавиците и венците. Сухота в устата, жажда, поява и засилване на уринозния дъх от устата, намален апетит, гадене, повръщане, понякота диария. Смущения в дишането, като в по напредналите стадии, може да стане шумно и дълбоко с прекъсвания. Повишават се стойностите на артериалното налягане. Появява се по-лесна умора при физически усилия, тежест, понякога и болки в гърдите, учестена сърдечна дейност. Болки в крайниците до мускулни потрепвания. Нарушение на съня, главоболие, нарушение в концентрацията и паметта, по късно и нарушение в съзнанието. Болки по костите до възникване на спонтанни фрактури. Задълбочаване на лабораторните показатели: намаляване на хемоглобина и развитие на анемия, намаляване на серумното желязо, увеличаване на урея, креатинин, пикочна киселина. Електролити-увеличаване на калий, фосфор и магнезий. Настъпва метаболитна ацидоза. Настъпват промени и в ехографския статус - намаляват размерите на бъбрека, настъпват и в структурата на бъбрека.
ЛЕЧНИЕ
Лечението в по - леките степени е консервативно, като основна роля играе диетичният режим, изразяващ се в ограничаване на приема на белтъчини, месо и месни продукти. 
При начална ХБН 0,8 грама на кг/тегло.
При изразена ХБН 0,6 грама на кг/тегло.
При напредналаХБН 0,35 грама на кг/те.гло
Добавят се незаменими аминокиселини или техни аналози Кетостерил, Аминостерил.

Ограничават се Мазнините до 60гр/24 часа. Енергийните нужди се набавят от въглехидрати - мед, захар, картофи, хляб. Намаляват се храни богати на фосфати/мляко и млечни продукти, ядки/, готварска сол,К съдържащи храни, К сол, кайсии, нектари и компоти, сушени плодове, банани, круши, тиква.

При увеличаване на креатинина над 700ммол/ли на намаление на креатининовия клирънс под 10мл/мин, болният се подготвя за хемодиализа в планов порядък чрез конструиране на А-V фистула на едната ръка. Може и перитонеална диализа- чрез поставен специален катетър в перитонеалната кухина се влива специален разтвор, престоява определено време и се излива. Перитонеума служи като филтър. Друга възможност е трансплантация.
Чрез тези методи на лечение и с активното участие на пациента в лечебния процес може да се постигнат много години удължаване на живота, както и добро качество на живот.

 
Цена:

  • Преглед при нефролог - 30 лв.
  • Ехография на бъбреци + коремна кухина - 30 лв.