Кинезитерапия при фрактура (счупване)

Кинезитерапията при фрактури има за цел да възвърне нарушената функция на засегната ставата в близост до счупването и функцията на целия крайник. Възстановяването след фрактура се разделя на 3 периода както и кинезитерапията.

  • Имобилизационен период
- Поддържане на добро функционално състояние и движенията в незасегнатите крайници и сегменти – активни упражнения за незасегантите части, изометрични контракции за мускулатурата под шината, гипса. Отточно положение за поддържане на добро кръвообращение.
  •   Ранен след имобилизационен период –след сваляне на шината, гипса
-          Обезболяване чрез Криотерапия - масаж с лед
-          ТЕНС токове, ултразвук
-          Постепенно увеличаване обема на движение в засегнатата става – пасивно-активни, активни упражнения. В началото в по-малък обем на движение, а по-късно и гонене на пълен обем на движение
-          Засилване на хипотрофилата (слаба) мускулатура и борба с контрактурите – изометрични контракции, активни с частично и пълно съпротивление, ластици и тежести в по-късен етап
-          Възстановяване на еластичността и подвижността на меките тъкани – мануални мобилизационни техники, стречинг техники
-          Възстановяване на артрокинематиката и аксесорните движения – мануални ставни мобилизации в различни степени, мобилизации с движение.
-          Постепенно се включват и функционални упражнения – от затворена кинетична верига, кординационни и проприоцептивни
  • Късен следимобилизационен период (преход към тренировъчен)
-          Упражнения в краен обем на движение
-          Увеличаване на тежестите и съпротивлението до 70-80% от възможностите
-          Увеличаване на функционалните движения и упражненията от затворена кинетична верига – проприорецепция на ставата (балансиращи, равновесни упражнения), ко-активация на агонист-антагонист), стабилизация на целия крайник.
-          Включване на плиометрични упражнения – смяна на концнтрично с ексцентрично натоварване – подскоци, скоци, отсечки със смяна на посоката, видове тичане, спринтови отсечки.
-          Спортно-специфична насоченост за съответния спорт
-          Трениране на издръжливостта – аеробни натоварвания


Фрактури могат да се получат в следствие на активна дейност при извършване на ежедневни дейности, професионални дейности, аматьорски или професионални спортни занимания. Могат да се причинят в следствие на инцидент или претоварване. Дори счупванията да са в лека степен, добре е да се вземат мерки веднага, добре да се диагностицира, да се приложи своевременно имобилизационен период и последваща кинеизтерапия, за да се избегнат възможни усложнения на мускулно-скелетната система или последваща операция. Важно е след преминаване на болката и възвръщане на обема на движение до известна степен, да не се пропуска и късно-възстановителния период, който е особено важен за възвръщането на пълната мускулна сила и издръжливост.
Таня Груева в ВВТ
Таня Груева в ВВТ

Таня Груева в ВВТ

Затвори видеото
 
Цена:
60 мин - 35 лв.