Кинезитерапия за бременни

Кинезитерапевтичната програма за бременни  се изготвя индивидуално в зависимост от състоянието на бременната жена (доколко е била активна физически преди забременяването и здравословното й състояние), както и от това в кой триместър от бременността е.
1.1 Първи триместър. Това е уязвима фаза от бременността. Кинезитерапията се прилага внимателно преценено, ако е необходимо се отлага. Тук целта е укрепване на организма и уравновесяване на нервно-вегетативните процеси. Леките физически упражнения могат да помогнат да намалят усещането за гадене и повръщане и да тонизират организма. Прилагат се предимно:
дихателни упражнения - самостоятелно и с движение на крайниците.
Упражнения за тазовото дъно - важно е да се започне от рано, докато тежестта на плода не предизвиква натиска им.
Упражнения за коремната мускулатура.
Упражнения за релаксация.

1.2 Втори триместър. Вече се навлиза в по-лека фаза на бременността, гаденето и повръщането отминават и енергията се възвръща. Тук независимо от настъпващите физиологични промени, състоянието на кардио-респираторната система позволява понасянето на по-голямо натоварване. Основното внимание се насочва към засилване на мускулите на гърба, тазовото дъно и увеличаване подвижността на гръбначния стълб.
Дихателни упражнения – коремно, гръдно, смесено дишане, с движение на крайниците.
Разтягащи упражнения - стречинг.
Упражнения за засилване на гръбна мускулатура (с ластици, с леки гирички, голяма топка и различни положения с нея) и подобряване на стойката. Докато бебето расте, то натежава и измества центъра на тежестта напред. Компенсирането с леко навеждане тялото назад, няма да помогне особено, а напротив ще окаже натиск в долната част н гр.стълб, което ще предизвиква болка в кръста и постоянен дискомфорт. Наедрелите гърди, също придърпват горната част на трупа напред, предизвикват затваряне на гр.кош и прегърбване на раменете. Това допълнително намалява междуребреното пространство и ограничава дишането. Здравият гръб е от изключителна важност по време на бременност, за да може тялото да се справи с нарасналата тежест отпред и да подържа добра стойка. 
Упражнения подобряващи подвижността на гръбначния стълб.
Упражнения за засилване тазовото дъно. Тазовите мускули под въздействието на релаксинга и тежестта от нарастването на плода започват да отслабват и да се разтягат. Това може да накара свинктерите да се отпуснат и при увеличаване на вътрешното налягане при кашляне, кихане или смеене да доведе до леко изпускане  на урина. Това стресово изпускане, не е необичайно явление и обикновено се проявява в късните месеци на бременността. Здравите тазови мускули ще са от полза повреме на бременността и ще подпомогнат възстановяването след раждане.
Равновесни упражнения
Упражнения за коремната мускулатура - Основно се наблюдава отслабване и разтегляне на коремните мускули, поради уголемяване на матката и растежа на плода. Здравите и тонизирани коремни мускули ще помогнат за намаляване на болките в гърба, чувството за разтегляне отпред и ще подържат в добра позиция органите в коремната кухина.
Лек масаж на гърба (при оплаквания и дискомфорt) и/или на долните крайници (при поява на отоци).

1.3 Трети триместър . Коремът вече съвсем нараства, което прави гърба още по-уязвим. Налице е лесна уморяемост и тромавост. Може да се намали броя и интензитета на упражнения, но все пак малко подбрани, направени както трябва са от голяма полза. Това е периода в който се набляга на обучение за раждането. Най-вече контролиране на дишането и релаксация на тазовото дъно и коремна мускулатура.
Упражнения за засилване на гръбна мускулатура (с ластици, с леки гирички, голяма топка и различни положения с нея)
Равновесни и кодрдинационни упражнения (от стоеж, балансиране върху надуваем диск).
Упражнения от стоеж за долни крайници (клекове, напади).
Дихателни упражнения от позиция подобна на родовата. Самите дихателни упражнения са подготовка за родовия акт, съчетават се релаксиране на коремна и тазова мускулатура. (леко повърхностно дишане, голямо задъхано дишане, блокирано дишане, пълно дишане – леко повърхностно, задържане на дишането и накрая пълно издишане с релаксиране на тазовото дъно, леко напрягане на коремна мускулатура).
Лек масаж на гърба (при оплаквания и дискомфорт) и/или на долните крайници (при поява на отоци).

Безспорен е факта, а вече и научно доказано, че колкото е по-активна жената по време на бременност, толкова по-лесно преминава този период, толкова по-лесно преминава родовия акт и толкова по-бързо се възстановява след раждане. Движението поддържа тялото в добра физическа форма, а и влияе на психическото състояние на бременната.
Кинезитерапията е изключително благоприятна по време на цялата бременност, тъй като физическите упражнения включени в комплекса въздействат по следния начин:
- Подпомагат адаптирането към физиологичните промени, които настъпват в женския организъм.
- Стимулират функцията на кръвоносната система, подпомагат  преoдоляването на застойни явления и отоци по долните крайници.
- Засилват функцията на белите дробове и подпомагат дишането, които в по-късен етап се затруднява поради нарастването на корема.
- Подобряват обмяната на веществата и усвояването на енергетични вещества за организма на жената и плода.
- Увеличават гъвкавостта и кординацията, подобряват подвижността на гр.стълб и профилактика от болка в кръста в следствие на изместване на Общия Център на Тежестта.
- Подобряват равновесието, което се затруднява при нарастване на корема.
- Подобряват силата и издръжливостта на мускулатурата на гърба, горни и долни крайници, коремната стена, тазовото дъно.
- Общо тонизират организма и противодействaт на вредни психични състояния.

Таня Груева в ВВТ
Таня Груева в ВВТ

Таня Груева в ВВТ

Затвори видеото
 
ЦЕНА:
50 мин. - 30 лв.