Кинезитерапия за възстановяване след раждане

Периода необходим на жената за физическо и психическо възстановяване след раждане, се нарича послеродов.  Обратното развитие става за около 6-8 седмици. Различните органи и системи се възстановяват в различни срокове. Органите в гръдния кош застават веднага на мястото си. Сърдечно-съдовата система и обмяната на веществата за няколко дни минават към предишния си ритъм на работа и възвръщат предишните си стойности, а половата система, най-късно възвръща първоначалното си състояние. Кожата и мускулатурата най-видимо остават променени. Нервната система е в процес на задържане след раждането, вследствие на силни възбудни процеси по време на родовия процес.
Кинезитерапията има особено силно влияние върху бързото възстановяване дейността на организма на родилата жена. Целта й е максимално бързо да възвърне дееспособността на жената и тонуса на организма.

Програмата по кинезитерапия спомага за:
-    Нормализиране функциите на Сърдечно-съдовата и дихателна система.
-    Засилване на коремна, гръбна мускулатура и тези на тазовото дъно.
-    Намаляване на теглото и възвръщане на естетичния й вид.
-    Подобряване на психиката й.

Заниманията могат да започнат още на следващия ден след раждането. Започва се с леки дихателни упражнения, съчетани с активни за крайниците. Кратки изометрични съкращения с прибиране на коремна мускулатура, съчетани с дихателни и активни упражнения за крайниците.  След спиране на кръвотечението и изтичане на лохиите може да се започнат и занимания с по-голяма интензивност. Включват се упражнения за гърба, подобряване на подвижността на гръбначния стълб и засилване на мускулатурата. Вече усвоени упражненията за дълбоката коремна мускулатура, се дават и малки коремни преси – за горна коремна, долна коремна, косите коремни мускули. Упражнения за мускулатурата на  тазовото дъно. Включват се упражнения и за долните крайници – седалище, бедра. Постепенно се качва натоварването. Дава се съпротивление чрез тежести, гирички, скрипци, ластици, пясъчни торбички, упражнения с голяма топка. Постепенно с адаптиране към натоварването се намаляват почивките. Увеличава се плътността на процедурата и се гони аеробния момент, за засилване на метаболитните процеси и възвръщане на изходното тегло.Масаж на бедрата, хълбоците, корема за разнасяне на мастни и целулитни натрупвания. Добре е да се съчетае и с рационален режим на хранене и адекватно приемане на течности.
При оперативното раждане процеса на възстановяване малко се забавя. Поради извършения разрез се внимава и се изчаква доброто му зарастване, до започване на активни физически упражнения. Започва се около седмица след раждането с прибирането на корема и дихателните упражнения и по-постепенно се покачва натоварването от физическите упражнения.
До към 6-ия месец жената вече би трябвало да е възвърнала физическата си активност на изходно равнище и спокойно да извършва ежедневните си действия. Разбира се поради кърмаческия период все още има хормонални промени и при някои жени това става по-бавно. Важното е да има системност и правилен цялостен хранително – физически режим.
Таня Груева в ВВТ
Таня Груева в ВВТ

Таня Груева в ВВТ

Затвори видеото
 
ЦЕНА:
60 мин. - 30 лв.