Лечебно изправителна гимнастика

Лечебната или още изправителна гимнастика е един от основните методи в кинезитерапията за повлияване на неправилна стойка, болки в гърба и шията. Тя включва специално подбрани, систематизирани и целенасочени физически упражнения за коригиране на стойката, подобряване силата, еластичността и издръжливостта на мускулатурата на тялото. Самите упражнения се различават значително от тези във фитнес залата и залата по аеробика. 

Упражненията имат профилактичен и лечебен ефект:

- изграждат добър мускулен корсет на тялото

- подобряват подвижността на гръбначния стълб

- изграждат самоконтрол за поддържане на правилна стойка, необходимо за предпазване от различни травми и заболявания (хернии) на гърба

- позволяват безболезнени движения и поддържане на мускулния тонус при наличие на болка в гърба и шията

- позволява аналитично засилване на определена мускулна група, работа за симетрия и балансирано развитие мускулатурата на тялото

 Лечебната гимнастика се изразява в:

- Статични и динамични упражнения за мускулатурата на корема гърба и седалището

- Дихателни упражнения в съчетание с движение на крайниците и статично поддържане на правилна стойка (стабилизация на трупа)

- Различни позиции и пози за изтегляне на гръбначния стълб

- Упражнения с различни кинезитерапевтични уреди (голяма швейцарска топка - fitball, ластици, леки тежести, балансираща табла, балансираща възглавница и др.)

Започва се с по-леки упражнения и съобразени изходни позиции. В началото от положение на лег и тилен лег, постепенно преминаване и трениране на правилна стойка от седеж и стоеж. Индивидуалният подход е приоритет, прогресията на упражненията е в зависимост от състоянието и индивидуалните особености на клиента. 

Комплексът от изправителна гимнастика се скицира на лист и може да се изпълнява и в домашна обстановка, освен в кабинета по кинезитерапия. Важно е постоянство и системност в заниманията за постигане на добри резултати и за задържането им. При необходимост лечебната гимнастика трябва да се превърне в режим и начин на живот, като се изпълнява поне 3 пъти седмично. Обикновено 4-5 занимания заедно с кинезитерапевта са достатъчни в началото за правилно заучаване на упражненията, след което е необходимо периодично посещение в кабинета по кинезитерапия за проследяване хода на състоянието, ефекта от лечебната гимнастика и евентуална смяна на упражнения.

Лечебната изправителна гиманастика се препоръчва при:

- Травми и заболявания, предизвикали нарушаване на стойката

- Заседнал начин на живот и обездвижване

- Болка в кръста, гърба и шията

- Начални форми на дискова херния

- Гръбначни изкривявания

- Бременност и послеродовия период

- Болка след претоварване и необходимост от адаптирано натоварване

Таня Груева в ВВТ
Таня Груева в ВВТ

Таня Груева в ВВТ

Затвори видеото
 
Цена:
  •  лечебна изправителна гимнастика (45мин) – 20лв;