Образна Диагностика

Абдоминална ехография - при остри  състояния се провежда без предварителна подготовка или поне 2-3 часа празен стомах. Служи за диференциална диагноза от кой орган  е  коремната криза - бъбречна, жлъчна, язвена, колитна  или панкреасна  етиология.


ПРОФИЛАКТИЧНА ЕХОГРАФИЯ

АБДОМИНАЛНА:

Извършва се след подготовка - желателно е един ден преди  изследването да не се консумират  газообразуващи  храни /боб, леща, зеле, салати, череши  и др. / и    прегледът да е на празен стомах.

Всеки орган в коремната кухина търпи промени в размера и структурата си при различните заболявания дълго преди да се развие клиничната картина на болестта.

Черен дроб - мени размер и ехографска структура в ранна фаза  преди  да се  появи клиничната картина на хепатит, инфекциозна мононуклеоза и други  специфични заболявания. Често се откриват метастази на злокачествени тумори, които се  манифестират  трудно и бавно.

Жлъчен мехур - остри и хронични възпаления - пациентът бърка с гастрит и колит. Жлъчните камъни може да се развиват и безсимптомно, но могат  да доведат и до панкреатит  /най – драматичната  коремна болка, защото панкреаса се саморазгражда  от собствените ензими/

Бъбреци - ехографският преглед служи не само за откриването на заболяванията, но и за проследяване ефекта от лечението.

ДАЛАК - орган, за който малко  хора се замислят. Той реагира най-ранно  при възпалителни процеси, при заболяванията на кръвта и най-важното -  при левкози /злокачествени заболявания на белите кръвни клетки/.
Профилактичните  изследвания на кръвта  често са апаратно измерени и в норма, но и най-слабата тенденция за уголемяване на далака изисква  мануално броене на кръвнте клетки и консултация с хематолог. Така левкозите могат да бъдат открити много преди  да се развие клиниката на болестта /а тя често  с месеци се крие зад  лека умора и неразположение/


 
ЦЕНА:

  • Цена на ехографията 30 лв.