Остър Гломерулонефрит

Острият гломерулонефрит е заболяване на двата бъбрека, което започва остро, най често след прекарана Стрептококова инфекция и се проявява с отоци, високо артериално налягане, /+/ белтък в урината /протеинурия/ и наличие на кръв в урината /хематурия/. Развива се след прекарана инфекция с бета хемолитичен стрептокок от група А. Тонзилити, дерматити, скарлатина. Най-често е в училищна възраст, но може да се развие  и при по- малки деца и възрастни хора. По често е при мъжете. Наблюдава се сезонност, по-често през зимата и ранна пролет.
  Латентният /скрит/ период  след инфекцията е от 7-20 дни, при скарлатина - до 30. През това време липсват оплаквания. При изследване на урината може да се установи  микроскопска хематурия.
Клиничните прояви на заболяването са :
    - отоци по лицето, по-изразени сутрин, те са меки, бледи, тестовати и се дължат на задръжката на NaCl и вода. Успоредно с тях или след 1-2 дни се появяват отоци и по долни крайници, както и в поясната област. По-рядко могат да обхванат цялото тяло и да има изливи в гръдната и коремна кухини. Степента на отоците е в пряка зависимост от употребата на готварска сол.
     - артериална хипертония - тя често е умерена150-160 на 90-100 - също резултат от увеличения обем циркулираща кръв и извънклетъчна течност.
      - общи оплаквания: отпадналост, умалялост, главоболие, намален апетит, тъпа болка в кръста.
      - видими промени в цвета на урината - от кървава, ръждиво- кафява до микроскопска хематурия. При някои форми може да бъде и единствена проява. Обикновено трае около 1 месец.
      - олигурия - намалява количеството на отделената за 24 часа урина около300-500мл.
Лечение - задължително в болница!
        - режим на легло - задължителен 10-15 дни, независимо от тежестта на оплакванията.
        - диета - абсолютно безсолна! Ограничава се приема на белтъчини и течности, като количеството им е в зависимост от водния баланс. Храната е лека, лесно смилаема и без подправки.
        - Антибиотици - с оглед овладяване на стрептококовата инфекция. Винаги анамнеза за алергия! За предпочитане е Бензилпеницилин, както и макролиди - Еритран, Кларитомицин, Азатрил, Сумамед. Продължителност 10 дни. 
         - Диуретици - предпочитан Фурантрил.

- лечение на артериална хипертонея -при липса на ефект от приложеното диетичо и диуретично лечение, се прибавят и медикаменти от групата на АЦЕ инхибитори - Енприл и др. Може и от групата на Са антагонисти - Дилзем, Изоптин, Норваск, Реновия.
- витамини - VitС .
- при развила се Остра бъбречна недостатъчност - хемодиализа.
- Симптоматично при наличие на съпътстващи заболявания
- След овладяване на възпалението и нормализиране на лабораторни показатели - ТОНЗИЛЕКТОМИЯ - обикновено след 3 месеца.
Прогнозата е благоприятна. При деца настъпва 90% пълно оздравяване, при възрастни % е по малък. Заболяването не се повтаря.
Ако: RR се задържи повече от 3месеца;
        Хематурията се задържи повече от 6 месеца;
        Протеинурията  се задържи повече от 12 месеца - е налице съмнение за хронифициране  на процеса, т.е.преминаване към Хроничен гломерулонефрит.
Тогава е необходимо провеждане на пункционна бъбречна биопсия с цел установяване на морфологичната диагноза и почване на лечение.
Профилактиката включва саниране на фокална инфекция /огнища/ тонзилит, скарлатина, зъбни грануломи, еризипел, синуити, фарингити, импетиго.    

 
Цена:

Цена на преглед - 30 лв.
Цена на ехография - 30лв.