Остър Пиелонефрит

    Острият  пиелонефрит е неспецифично възпалително заболяване на бъбрека и бъбречното легенче, развило се поради  директното поподане в тях на бактерии и по рядко други причинители. Могат да бъдат засегнати едновременно или последователно единия или двата бъбрека.
Обикновено заболяването започва внезапно, като преобладават общите симптоми на инфекциозно заболяване - повишена телесна температура до 39-40 градуса, постоянна или ремитираща по характер с разтрисане в следобедните и вечерни часове; изпотяване, главоболие, обща слабост и безсилие. Дишането и пулсът са учестени, езикът е сух. В самото начало или малко по- късно се появяват болките в кръста - едностранно или двустранно, излъчващи се към корема, по хода на уретерите към слабините. Има по-често  позиви за уриниране, парене, понякога и болка, засилваща се при микция. Болният заема щадящо положение. Количеството на отделената урина е по-обилно от обичайното. Понякога може да има и  видими промени в цвета и бистротата на урината - кървава, мътна.
Обичайно пиелонефритът се причинява от един микробен  вид. 
От голямо значение е своевременният лекарски преглед, както и вземане на лабораторни показатели - кръв и урина - за общо изследване и стерилна урина с антибиограма - с цел изолиране на причинителя и определяне на антибактериалната чувствителност. От значение е и за правилното и адекватно лечение. То може да започне в амбулаторни условия, но е желателно в болнично заведение. То е комплексно:
- Започва се със широкоспектърен антибиотик /след изключване на алергична анамнеза/, като антибиотичната терапия се преоценява след получаване на резултата от антибиограмата/3-4дни/. Съобразява се с чувствителността на изолирания причинител, както и с клиничния ход на заболяватето.
- Антипиретици - с цел да се намали и нормализира телесната температура. Използват се Аналгин, Аспирин, Парацетамол, физикални средства.
- Вливане на водно солеви разтвори.
- Спазване на определен хигиенно диетичен режим: ”пазене на леглото”, прием на по големи количества течности, билкови отвари, чай от лайка, мечо грозде, билки на проф. Ламбрев.
- Болкоуспокояващи и спазмолитици: Спазмалгон, Но шпа и др.
- Симптоматични средства при наличие на придружаващи заболявания.
Навреме диагностицираното заболяване и адекватното лечение водят до бързо обратно развитие на клиничната симптоматика, подобряване на общото състояние и до пълното оздравяване.
Освен кръвните показатели, уринните проби, динамично се проследява и ехографският статус. При необходимост се провеждат и Rо изследвания, суха снимка, венозна урография. От значение е и премахването на предразполагащите фактори, довели до развитие на острото възпаление: конкременти, простуда, захарен диабет, подагра, запек, аденом на простатната жлеза, както и спазване на определен  хигиенно-диетичен режим - прием на течности, билкови препарати.

 
Цена:

  • Цена на прегледа 30 лв.
  • Цена на коремна ехография 30 лв.