Цитонамазка

Цитонамазка е цитологичен (клетъчен) метод за диагностика на предраковите състояния на маточната шийка. Цитонамазка е задължително да се взема на всеки профилактичен преглед от гинеколог, който e нужно да се прави 2 пъти в годината на всяка жена при специалист акушер - гинеколог. Цитонамазката започва да се взема след като жената започне да води полов живот.

Цитонамазка се взема по време  на преглед при гинеколог със специални четки, приличащи на спирала за мигли. Материалът от влагалището се намазвана на предметни стъкла, оцветява се по специален начин и се гледа от лекар - цитолог (патологоанатом Доц. Ганчев), който дават резултат с описание на клетките , получени изследването на цитонамазка.

С цитонамазка се откриват косвени данни от инфекцията (само полова) с HPV (Човешки Папилома Вирус ХПВ) – вирус който в 98% от случаите предизвиква рак на Маточната шийка.
Клетките на влагалището са чувствителни на хормоните, произвеждани от яйчниците. Така цитолога при изследване на цитонамазка дава ценна диагностична информация на специалиста гинеколог - околог за редица смущения в продукцията на сексуални хормони – хормонален дисбаланс, който трябва да се лекува от добър гинеколог.

Най – добрия период за вземане на цитонамазка е след свършване на менструалния цикъл след лечение на вагинално течение ако такова съществува.
 
Цени:

  • Цена на цитологично изследване (цитонамазка) - 20 лв.

  • Преглед от гинеколог + цитонамазка - 50 лв.

  • Профилактика РАК НА МАТОЧНАТА ШИЙКА” – преглед при гинеколог + цитонамазка, микробиологично изследване (микробиология) + ултразвуков преглед ЦЕНА - 100 лв.